Virtual Private Server (VPS) Nedir?
Virtual Private Server (VPS), özel bir program aracılığıyla, kiralık (dedicated) sunucuların bölümlere ayrılarak birden fazla sunucu olarak kullanılması sonucu ortaya çıkan alt sunuculardır. Basit olarak küçük sunucular gibi düşünülebilir. Bu şekilde düşük ücretler ile root erişiminin olduğu, tamamen size ait bir sunucunuz olmuş oluyor.
VPS'e kimin ihtiyacı var?
VPS daha çok, paylaşımlı sunucularda performans sorunu yaşayan, daha çok kaynağa ihtiyacı olan fakat özel bir sunucuya gereksinim duymadan veya daha düşük bütçeli kişiler için uygundur. Ayrıca root erişim ve her türlü kontrolü elinde bulundurmak isteyen kişiler için uygundur. Bu sayede paylaşımlı hostingin dez avantajları da ortadan kalkmış olur.
VPS'in avantajları
Kararlılık : Tüm VPS paketleri kendine özel disk alanı içermektedir ve diğer VPS'lerden bağımsız çalışmaktadır. Bir VPS'te meydana gelecek sorunlar (göçme, takılma gibi) diğer sunucuları etkilemez.
Güvenlik: Tüm VPS'ler sanki ayrı makineler gibi birbirinden izole edilmiştir.
Performans: Tüm VPS'ler kendine ayrılan işlemci bölümünü kullanır. Ayrıca belirlenen üst limite kadar RAM kullanabilirler.
Kontrol: Tüm VPS'ler ayrı birer makine gibi çalıştığı için üzerlerine istenilen yazılımlar yüklenebilir ve istenen ayar yapilabilir. Tüm bu işlemler kontrol panelinden de yapılabilir.
VPS'e geçmek için diğer sebepler
Managed VPS: Linux'u iyi bilmiyor musunuz? Biz sizin yerinize tüm kurulumları yapıyoruz. Ayrıca isterseniz yazılım ve güvenlik güncellemelerini de yapıyoruz.
Root Erişim: Tüm VPS'ler root erişim içermektedir. İstediğiniz ayarı yapabilir, istediğiniz yazılımları yükleyebilirsiniz.
Kaynak Kullanım Oranı Görüntüleme: Özel kontrol panel yazılımı sayesinde, sunucunuzun ne kadar kaynak kullandığını görebilirsiniz.
Ücret: Kiralık bir sunucuda yapacağınız herşeyi çok daha ucuza yapabilirsiniz. VPS çözümleri yeni başlayan ve yeni gelişen kişiler için uygundur.
Esneklik: Paylaşımlı hostingten en büyük farkı, sahip olduğunuz VPS ile Reseller (Bayi) hosting kullanıcıları yaratıp bu hizmetleri de satabilirsiniz (cPanel gerekir).
Web Tabanlı Yönetim Ekranı
Web tabanlı yönetim ekranını kullanarak aşağıdaki işlemleri kendiniz yapabilirsiniz:
- VPS'i Aç/Kapat/Yeniden Başlat yapabilirsiniz.
- Kaynak Kullanımı Görüntüleme
- Göçen VPS'i Reboot edebilirsiniz.
- Göçen VPS'i baştan kurabilirsiniz.
- Yedekleme işlemlerini yapabilirsiniz.
Web tabanlı yönetim ekranı tüm VPS paketlerinde ücretsiz olarak gelmektedir. Kullandığınız Kontrol Panel yazılımının önemi yoktur.